Жилото | Как учтиво да откажете покана за сватба
51281
single,single-post,postid-51281,single-format-standard,qode-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,brick-ver-1.8, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
podarachnikutii

Как учтиво да откажете покана за сватба

Едва ли сте предполагали, че ще се наложи да кажете „не“ на покана за сватба. Но за съжаление, други ангажименти понякога пречат на вашите планове. Имайки това предвид, добре е да намерите отговор на тази класическа главоблъсканица за сватбен етикет веднъж и завинаги! Има много основателни причини за отказ от покана за сватба – имате финансови затруднения, не познавате двойката много добре, имате още една сватба в същия уикенд и т.н. – затова има някои полезни правила.

Как да кажем „не“ на покана за сватба?

Ще ви е по-лесно да се откажете, ако знаете, че сте го обмислили и двойката ще оцени това също.

Помислете за връзката си с двойката. Ако сте много близки с единия или с двамата, които се женят, може би е най-добре да споделите решението си по време на вечеря или чрез телефонно обаждане. Ако, от друга страна, не ги познавате добре, връщане на информация срещу покана обикновено е достатъчно.

Бъдете честни относно причините си за отказ. Основателна причина е, ако например няма да можете да пътувате, защото сте бременна, но все още не сте казали на приятели и семейство. В случаи като тези, в зависимост от връзката ви с двойката, може да се налижи да поизлъжете, но като цяло може да очаквате по-положителен отговор, ако сте честни. Трудно е една двойка да реагира зле, ако, да речем, им кажеш, че си затруднен финансово или ти е неприятно да присъстваш, защото бившият ти е на сватбеното тържество.

Ако не сте близки с двойката, изразът „работни ангажименти“ е също ефективен.

Бъдете твърди. Ако откажете покана за сватба, когато всъщност сте почти готови да се навиете, за да присъствате, разговорът може бързо да стане неудобен. Двойката вероятно ще се опита да ви убеди да присъствате и може да ви предложи оферти, които не са ви изгодни – например да платите за вашето настаняване, ако отказвате поради финансови причини.

Продължете с обаждане или съобщение. Дори и да не познавате двойката много добре, последващо обаждане, имейл или смс е хубав начин да изразите разочарованието си, че не можете да го направите, и да разсеете всякаква неловкост. Допуска се и изпращането на подаръчни кутии с малки подаръци, с които да се извините за отсъствието си.

No Comments

Post a Comment