Жилото | За кръщенето – това велико тайнство
51100
single,single-post,postid-51100,single-format-standard,qode-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,brick-ver-1.8, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

За кръщенето – това велико тайнство

Иска ми се да споменем няколко думи за светото кръщение, тоест за това велико тайнство на светата православна църква, чрез което на кръстения човек се дава Божията благодат и благословение, което по народно е наречено кръщене. Имено чрез такова свето кръщение човек става и може да се нарече вече християнин. По канон това тайнство се извършва само веднъж и не се повтаря повече.

Това казвам, защото не са малко случаите при смесени бракове между православни християни и католици или между православни християни и протестанти, когато родителите нямат много представа, поради една или друга причина за това как стои този въпрос, и колкото и нелогично да звучи, те извършват повторно свето кръщение. Например, едното го правят в своята страна, а другото го правят в страната на своя партньор. И тук веднага бих могла да разкажа един случай, в който моя приятелка българка, се омъжи за норвежец.

Тя не бе кръстена, въпреки, че се смяташе за християнка. Роди им се детенце, за което първо направиха православно кръщене в България, както си му е традицията. Първо кръщене в църквата, а после почерпка в ресторант за гостите. След няколко месеца обаче те заминали за Норвегия, където на своя глава са си направили и друго кръщене, без да споменават на кръстника за това, и там естествено си избират друг кръстник. Другото шокиращо в случая бе, че свещеникът, който направил това кръщене, бил не мъж, а жена, тъй като, както е известно, при протестантите и жените могат да са свещеници, нещо непонятно и необяснимо за православните християни.

Както сами разбирате историята е много объркана, като последиците са за горкото дете, което няма да има много представа какво всъщност е, православен или протестант, българин или норвежец. Но всичко струва ми се зависи от средата в която живее и в която се оформя като личност, и не на последно място и водеща роля за това има самата майка.

No Comments

Post a Comment