Жилото | Глаукома
51135
single,single-post,postid-51135,single-format-standard,qode-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,brick-ver-1.8, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
eyes

Глаукома

Глаукома се нарича състоянието, при което вътреочното налягане е повишено. Вътрешното очно налягане се поддържа от течностите в тъканите. При наличие на глаукома може да е наблюдава изпъкване на ириса. Това състояние трябва да бъде лекувано, в противен случай може сериозно да се увреди зрителния нерв на окото, който е изключително важен за стигането на възприетата информация до вашия мозък, а също и до пълна слепота. Тя е най-характерна за хора над 40, със сърдечносъдови заболявания, диабет, а може да бъде предадена във фамилията.

Тя бива първична и вторична

Първичната е хронична и е най-често срещаната. Появява се при запушване на очните канали намиращи се между границата на корнеата и заобикалящата я склера.

Вторичната е следствие на други заболявания и протича с много ясно забележими симптоми.

Разбира се, това не е състояние, с което не може да се живее. Трябва само да знаете как да се грижите за поддържането на оптималното вътреочно налягане.

Като за начало е добре да знаете, че най-високо е налягането сутрин, а най-ниско – привечер.

Трябва често да посещавате офталмолога си, за да измери очното Ви налягане. В началото е добре да бъде веднъж на седмица или месец, до овладяване на налягането. След като вече имате оптимално вътреочно налягане е необходимо да посещавате офталмолог най-малко 4 пъти в годината. За периметрията е необходимо извършване на всеки 6 месеца.

Ако глаукомата Ви е хронична, разбира се и лечението Ви не трябва да бъде спирано. Много важно за правилното лечение е да спазвате точния план на офталмолог и да се консултирате с него при всяка промяна в плана.

За да улесните живота си и да помогнете на лечението си е препоръчително да не пиете много течности, тъй като това повишава водния баланс на тъканите. Не се препоръчва натоварване на очите, нощно шофиране, гледане в тъмни помещения, пушене и прием на алкохол, прием на кофеин във високи количества и прегряване на организма.

Храната също може да благоприятства за лечението на глаукомата, като си набавяте цинк, лутеин и витамините А, Е,Ц.

No Comments

Post a Comment